Tuesday 25 June 2013

Úti cél: Marokkó

Újabb témával bővítem a blogot mégpedig azzal, hogy egy-egy ország jellemzőit fogom bemutatni. Lesz benne recept, az adott ország inspirálta divat és lakberendezés. 
Tetszik Marokkó. A szűk utcák, a fűszerek, a csodálatos színek, az ornamentikák és én rajongok a marokkói kőpadlókért. Kiváló úti cél. Csavaroghatsz a marrakechi piacokon, de elmehetsz sátorozni a Szaharába is, túrázhatsz az Északi Atlasz hegységben vagy megmártózhatsz az Atlanti óceánban. A jó idő garantált. 

Kisokos a receptekhez: a couscous (kuszkusz) búzadarából és vízből készítik , kézzel összesodorják és apróra vágják majd tenyérrel görgetik, hogy kerek legyen. Majd belisztezik, átszitálják, amelyik túl nagy újra sodorják és újra apróra vágják és görgetik, addig amíg az összes el nem éri a kívánt méretet. Szupermarketekben előrepárolva árulják.
A bulgur vagy búzatöret durvábbra van törve, mint a búzadara és ezt is előrepárolva árulják.

1. Recept: Couscous sült zöldséggel és mentával 

4-6 személyre

Hozzávalók:

3 piros vagy zöld californiai paprika apróra vágva
3 hagyma aprítva
2 padlizsán aprítva
1 maréknyi fokhagyma aprítva
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál aprított petrezselyem
2 teáskanál aprított menta
2 teáskanál aprított koriander
só és frissen őrölt bors
6 evőkanál olíva olaj
300g couscous




Tegyük az összes zöldséget egy tepsibe keverjük össze 2 evőkanál olíva olajjal és sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütőben 190 fokon 45 percig sütjük. A couscoust annyi forró vízzel leöntjük, hogy ellepje és pár percre állni hagyjuk, amíg puha nem lesz. 
A felpuhult couscoushoz hozzáadjuk a zöldségeket, a maradék olíva olajat, a petrezselymet, koriandert és a mentát. Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
Tipp: adhatunk hozzá felkockázott előzőleg cukorral eltett citromot is.
Forrás: red.co.uk 

2. Recept Taboulleh saláta 

Hozzávalók:

4 személyre
100g bulgur
750g paradicsom feldarabolva, az aprításkor keletkezett levével együtt
6 újhagyma vagy 1 nagyobb fej lilahagyma
2 nagyobb csomag petrezselyem
1 nagyobb csomag menta
2 teáskanál ételízesítő
só és frissen őrölt bors
3-4 aszalt sárgabarack aprítva
salátalevelek 



Áztassuk a bulgurt 15-20 percre hideg vízbe, hogy jól megpuhuljon majd jól szűrjük le. Tegyük egy nagy tálba a bulgurt és tegyük hozzá a paradicsomot és hagyjuk állni, hogy beigya a paradicsom levét. Addig az új- vagy lilahagymát vékonyra aprítjuk és ezt is hozzáadjuk a bulgurhoz. Hozzáadjuk a petrezselymet és a mentát, majd az aszalt sárgabarackot és jól összekeverjük. Ételízrsítővel, sóval borssal ízlés szerint ízesítjük. Tálalas előtt 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Salátalevelekben tálaljuk. Forrás: red.co.uk


3. Recept: Marokkói menta tea

1 filter zöld tea
1 maréknyi menta levél
1 kisebb marék verbena (vasfű)
Ízlés szerint cukor



Tegyük a teafiltert, a mentát és a verbenát egy edénybe majd öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk állni 5 percig. Tegyünk poharakba  cukrot és 1-2 mentaágat majd öntsük rá a forrázatot. Forrás: red.co.uk


Ruha szempontjából, ha Marokkó akkor szebbnél szebb színekben pompázó kaftánok, marokkói minták, amelyekből a ruhaipar is szívesen merít.

Strandruha: Southbeachswimsuits


 Nyaklánc a kaftánhoz: Swarovski


Szandál: Pedro Garcia


Hosszúruha: Frankieheartsfashion


Menta ruha: Ismeretlen


És nem utolsó sorban hálószobák és fürdők marokkói stílusban. Forrás: decoholic, bighouseholidays, 4bp
















No comments: