Friday 26 July 2013

Palacsinta kicsit másképp

Valamiért nem igazán szerettem a palacsintát, de egyszer valami megváltozott és azóta néha- néha eszek egy párat. Amikor erre a francia receptre találtam az interneten, semmi kétségem nem volt, hogy le fogom fordítani és felteszem a blogra. Jó példa arra, hogy olyan variációk is vannak palacsinta témára, amire soha nem is gondolnánk.


Palacsinta karamellizált almával

A palacsintához:
120 g finomliszt
250 ml tej
125 ml víz
50 g cukor
2 tojás
1 csipet só
olaj a sütéshez

A töltelékhez:
6 alma
1 1/2 evőkanál citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál fahéj
2 evőkanál vaj
6 evőkanál cukor
250 ml tejföl
3 evőkanál porcukor

A palacsinta hozzávalóit egy edénybe öntjük.

Majd csomómentesre keverjük.

Fél evőkanálnyi olajat egy serpenyőben közepes lángon felhevítünk. 

Egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe teszünk.

Majd a tésztát eloszlatjuk a serpenyőben egyenletesen és addig sütjük, amíg elválik a serpenyőtől. 

Óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

A maradék tésztát is megsütjük.

Meghámozzuk az almákat és kb 2,5 cm-es kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt citromhéjat és a fahéjt, majd az egészet összekeverjük.

A vajat egy serpenyőbe tesszük és közepes lángon felolvasztjuk. Belekeverjük a 6 evőkanál cukrot és kevergetjük...

...Addig, amíg világosbarna nem lesz és ekkor levesszük a tűzről.

Hozzáadjuk az almakockákat és addig kevergetjük míg az almák meg nem puhulnak.

A tejfölt jól elkeverjük a porcukorral. Majd a palacsintára szedünk 3 evőkanálnyi almát, meghintjük porcukorral és egy evőkanál cukros tejfölt teszünk rá. 

Behajtogatjuk a palacsintát, meghintjük porcukorral és melegen tálaljuk. 


Forrás: Zoomjummy

Wednesday 24 July 2013

Szék újragondolva

Március 9- én költöztünk be, de sajnos azóta halogattuk a szék vásárlást. Volt, hogy azért, mert ami tetszett épp mikorra eldöntöttük, hogy akkor megvesszük őket elfogytak, vagy nem volt olyan színben, amilyet szerettünk volna. Amikor ezek az összecsukható székek hozzánk kerültek Lali apukájától, először arra gondoltam vajon mit fogunk kezdeni ezekkel az ütött- kopott székekkel?! Aztán egyik délután "rámjött", hogy csináljuk meg őket. Adott volt a szivacs hozzá, de az anyag, amivel beborítanánk az ülőfelületet fejtörést okozott. Ekkor jutott eszembe egy paplanhuzat. Maga az anyag nagyon tetszett, de komornak találtuk ezért nem használtuk, de már székhuzatként igazán tekintetet vonzónak tűnt úgyhogy belevágtunk! Mostmár tudom, nagyon jó ötlet volt ;)

Amire szükségünk volt: 2 db használt fémvázas összecsukható szék, farostlemez, matt fekete festékspray, drótkefe, csavarok, 5 cm vastag szivacs, olló, ragasztópisztoly, mérőszalag, tetszés szerinti strapabíró textil.


Kezdésképpen Lali letörölgette, átdrótkefézte a székvázát, majd lefújta matt fekete festékspray-vel.

Előtte:

Utána:




Farostlemezből vágott megfelelő méretűt az ülőfelülethez. Erre csavarokat rögzített, ezekkel lesz majd hozzárögzítve a vázhoz az ülőfelület.

Majd kivágtuk a szivacsot a megfelelő formájúra, mi 5 centis szivacsot használtunk. Éles késsel nagyon egyszerűen ki lehet vágni bármilyen formát. Majd a szivacsot ragasztópisztollyal a farostlemezhez ragasztottuk.




Az anyagot kiszabtuk, a szivacs mentén 10 centi ráhagyással, hogy majd visszatudjuk hajtani.





Mivel kárpitosok nem vagyunk ezért az anyagot úgy feszítettük rá, ahogyan a legjobban mutatott és a legegyszerűbb volt:) Ragasztópisztollyal ragasztottuk.




A kis szurkolónk:)



Eddig jutottunk egyelőre! Holnap folytatjuk:)


Megtörölgettük a háttámlákat, és hasonló módon, mint az ülőrészt bevontuk sima fekete anyaggal. A végeredmény ilyen lett:






Saturday 6 July 2013

Lámpák

Nem is olyan rég volt még, amikor Lalival össze- vissza szaladgáltunk lámpákért és megmondom őszintén le voltam hidalva a lámpaáraktól. Aztán hosszas nézelődés után sikerült összeszednünk őket a leendő lakásunkba. Sajnos idő híján nem volt alkalmam arra, hogy készítsek egy párat, de még nincs minden veszve, mert még a helyi világítások sehogy se állnak. Így hát kerestem hozzájuk egy pár jó ötletet. 

Szeretem a lampionokat, de még jobban tetszik, hogy egyszerűen fel lehet őket dobni, kevés pénzből, kevés munkával. Használt árukat kínáló boltokban, vásárokban sokszor lehet találni lámpa talpakat, ezzel az ötlettel kisebb lampionból szuper asztali vagy nagyobb lampionból szép állólámpát készíthetünk. Készíthetjük színespapírból vagy régi könyvlapokból is. Forrás: google.com






Egy jó példa arra, hogy hogyan lehet a legegyszerűbb lámpából is csodát varázsolni. Forrás: imgfave



Egy kis IKEA hack. Forrás: thetrendygirl, google.com
Előtte:
Utána:



A gyerekszobába pedig egy kis kézügyességgel ilyen cukiságot készíthetünk. Forrás: google.com







Monday 1 July 2013

A hűtőnk díszei

Ha valaki utazik, akkor szívesen visz haza szuvenírként hűtőmágneseket, de ahogy az egyik ismerősöm mondta csak fájdítja vele az ember a másik szívét, ha ő még nem járt ott. És ez milyen igaz:) Viszont mi is  készíthetünk szebbnél szebbeket magunknak és még a szívünknek se fogunk ártani velük. Itt van hozzá egy pár szuper inspiráció. A hűtőmágneseinkhez legegyszerűbb hobbi boltban kapható mágnes szalagot használni.

Cetlik és a párunknak szánt kedves reggeli üzenetekhez is jó. Csipesz és tempera kell hozzá és egy kis átlátszó festékspray, hogy tartósabbá tegyük.  Forrás: google.com




Nem szeretem az itt-ott széthagyott ceruzákat, tollakat, mert épp amikor kellenének akkor egy sincs a közelben, de, ha ilyen kis fémdobozokat teszünk mágnes segítségével a hűtőnkre, akkor nem kell többet keresgélnünk. Érdekes, hogy a következő képet a google dobta ki angol nyelvű találatra, úgy néz ki, hogy ez a szegedi paprikás dobozka igazi egzotikumnak számít. Forrás: google.com


Mintás papírból és a közepére ragasztott díszekből vidám forgókat készíthetünk, a hátuljára ragasztott mágnessel már kész is a hűtőmágnes. Forrás: google.com



Tudom, már megint a szétvágott és befestett gumiállatkák, de annyira tetszenek:) Igazi remekmű, hogy a popsijuk is fel van használva ;P


Az utolsó ötlet pedig annyira jó, hogy nem is kell hozzá szöveg, beszéljenek helyettem a képek :)Próbáljunk, kaktuszt vagy apró sziklakerti növényeket beleültetni, hogy ne kelljen annyit locsolni. Forrás: DIY stylist